NUN Okulları, 10 Mart 2018 tarihinde “Eğitimde daha ötesi nedir?” sorusuna cevap aradığı ilk eğitim zirvesini gerçekleştirdi. Alanın uzman isimlerinin katıldığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm, yapay zekâ ve farklılaştırma gibi konular tartışıldı. Panelin ardından, yirmi ayrı seminer ve çalıştay yapıldı.
Beş yüz kişinin katıldığı Eğitimde Bir Adım Ötesi Zirvesi NUN Okulları Beykoz kampüsünde gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kemal Sayar’ın; “Çocuklara nasıl bir dünya bıraktığımız kadar, dünyaya nasıl çocuklar bıraktığımız önemli. Öğrenme süreçlerinde çocuklar nesne değil, özne olmalılar.” sözleriyle başlayan program, Türkiye’de ve dünyada eğitimin çeşitli açılardan ele alındığı bir panelle devam etti.
Eğitimde doğru metodolojinin belirlenmesi için yaşanılan çağı ve bugünün çocuklarını tanımak gerektiği, zirvenin odak konularından biriydi. Bu bağlamda Prof. Dr. Ayşen Gürcan “Eğitimde Yeni Nesil”, bir diğer panelist Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı Gökhan Yücel ise “yapay zekâ” tartışmaları ve teknolojik gelişmelerin eğitime yansımaları üzerinde durdu.
Prof. Dr. Belma Tuğrul; “Çocukların oyunlarına biraz dikkat ettiğimizde öykülerine, onların öykülerinden de ailelerinin öykülerine ulaşırız.” sözleriyle “oyun okuryazarlığının” önemine dikkat çekti. Diğer panelist Yrd. Doç. Dr. Tamer Ergin “Eğitimde Farklılaştırma” üzerinde durduğu konuşmasında çocuklar arasındaki farklılıkları akarsulara benzetti: “Rejimi bozuk bu akarsuyu doğru yönlendirirseniz baraj kurup enerji üretebilirsiniz. Yönlendiremezseniz her şeyi peşi sıra sürükler.”
Panelin son konuşmacısı, Khan Academy Türkçenin direktörü Alp Köksal ise “Öğretmenin kabul etmediği hiçbir değişim mümkün değil.” diyerek değişime uyum sağlamanın formülünü açıkladı: “Hayat boyu öğrenen bireyler yetiştirirsek sadece değişime uyum sağlamazlar, o değişimi yönetmeye başlarlar.”
Programın ikinci yarısında, NUN öğretmenleri tarafından farklı salonlarda eş zamanlı olarak yirmi ayrı çalıştay ve seminer gerçekleştirildi. “Anne Ben Youteber Oldum!”, “Gepetto Usta ve Pinokyo ile STEM Uygulamaları”, “21. Yüzyıl Öğretmen Becerileri” gibi ilgi çeken başlıklara sahip çalıştaylarda katılımcılar aktif görev aldı.